Sidor


söndag 26 oktober 2014

Laxfilé sous-vide

Mitt andra försök med sous-vide blir laxfilé. Återigen kryddar jag innan tillagning. Egentligen har jag inget belägg för att man skall göra så, annat än att det känns som att fisken får lite tid på sig att ta smak. Den här gången mortlar jag flingsalt och chiliflakes och gnider in fisken med. Värmaren sätts på 50 grader, för en försiktigt tillagad fisk. Vill man mer i riktning mot sushi är det 45 grader som gäller.
En halvtimme får man räkna med för att få rätt temperatur i hela fiskbiten. Under tiden kokar jag potatis och gör hollandaisesås.
Återigen en lite oinspirerad uppläggning, men det var fisken jag fokuserade på. Och fisken, den blev fantastisk! Perfekt genom hela biten. Det enda som känns ovant är att eftersom den är tillagad i så låg temperatur är den lite sval att äta jämfört med vad man är van vid.

Oxfilé sous-vide

Då var sous-vide-apparaten på plats. Den har modellen från Sanseire är egentligen en doppvärmare med cirkulator. Man sätter den alltså på en gryta eller ett tråg och vips: Sous-vide! Just den här säljs av coolstuff.se och ger nog med effekt och cirkulation för att kunna användas i behållare med mer än 20 liter vatten.

Första testen blir med oxfilé. Köttet skärs till tournedos-bitar  Jag väljer att krydda innan tillagning med en örtröra på bladpersilja, citron, vitlök, cayenne och olivolja. Det går säkert att krydda efter tillagningen också. Sen förpackas köttet i en återförslutningsbar plastpåse och läggs i 53-gradigt vatten för medium rare. I en del recept ser man att köttet skall vacuumförpackas, men det känns onödigt. En värmetålig plastpåse där luften pressas ut, så att den sjunker i vattnet, räcker. Ett tips är att hålla påsen öppen när den sänks ned. Då kommer trycker av vattnet att pressa ut luften.



 Idén är nu att köttet skall tillagas så länge att hela biten når sluttemperaturen, 53 grader, för medium rare. Det tar ungefär en timme, men skulle man glömma bort det gör det inget. De första timmarna lär det inte hända något som försämrar köttet. Vad som saknas nu är stekyta, men det fixas genom att "bränna av" köttbitarna på en torr het stekpanna.

Slutresultatet blir riktigt bra. En köttbit perfekt tillagad genom hela biten och med en stekyta längst ut. Det är dessutom nästan omöjligt att misslyckas. Köttet kommer ju att få den temperatur man valt för tillagningen.

Ta ingen notis till min taskiga "presentation". Här fokuserade jag bara på köttbiten.

lördag 18 oktober 2014

Coq au vin


Tänkte göra ett försök med Julia Childs coq au vin. Julia använde självfallet inte koncentrerad fond, men jag tycker det blir rätt bra. Istället för hel kyckling eller tupp kan man använda färdiga styckningsdetaljer. Lår och ben fungerar jättebra. För den som föredrar bröst går det också, men in min mening är det lite smaklöst.

Det här behövs:
1,2 - 1,5 kg kyckling (helst majs-) eller tupp.
1 flaska rött vin
1,5 msk koncentrerad kycklingfond
c:a 15 smålökar
250 g champinjoner. Så små som möjligt.
150 g rimmat sidfläsk
½ msk timjan
1 lagerblad
½ msk tomatpuré
½ dl konjak
1 knippa persilja

Skär fläsket i mindre bitar och bryn i lite smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Dela kycklingen i åtta delar, eller i så många bitar man vill. Bryn i fettet från fläsket och lägg över i grytan. Salta, peppra och lått steka försiktigt i 10 minuter. Slå i konjak, värm upp och flambera. Tillsätt vin och fond. Om vinet inte täcker kycklingen, fyll på med vatten. Tillsätt timjan, tomatpuré och lagerblad. Koka en dryg halvtimme, eller tills dess att kycklingen är färdig. Under tiden gör vi vid löken och champinjonerna.
Lägg svampen i en torr stekpanna och stek tills dess att de piper lite när trycker på dem. Tillsätt smör och stek tills de får en trevlig färg. Lägg undan för nu. Skala löken. Det går lättare om de skållas först. Bryn i smör och koka i buljong eller vin med persiljestjälkar och ett lagerblad tills de mjuknat.
Ta upp kycklingen ur grytan och red av såsen med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Här vill jag gärna bena ut kycklingen och lägga tillbaka köttbitarna in gryten, men vill man ha bitar med ben är det ett alternativ. Tillsätt löken och champinjonerna och koka ett par minuter. Garnera med persilja.
Servera men ris eller potatis.