Sidor


tisdag 29 juli 2014

Renskavsgratäng

 
Ibland måste mat få vara enkelt. Här är ett recept som nästan bara innehåller halvfabrikat. Men vad ..., när temperaturen inte går under 30 grader på en hel vecka måste det få vara enkelt nån gång.
 
c:a 250 g penne
1 påse bearnaisesåspulver (2 dl sås)
1 burk creme fraiche (2 dl)
1 paket fryst renskav (c:a 250 g)
2 gula lökar
3 msk valfri chutney
1 msk färsk hackad dragon (eller 1 tsk torkad)
Riven ost (Västerbotten passar bra)
salt, peppar
 
Koka pastan enligt anvisningarna. Hacka löken och bryn den tillsammans med renskaven. Krydda med salt och peppar. Gör bearnaisesåsen och blanda i creme fraiche, chutney och dragon. Smaka av med salt och peppar.
Lägg den avrunna pastan i en form. Lägg i lök och renskav. Täck med såsen och strö riven ost överst. Gratinera i 175 grader varm ugn i drygt en halv timme.

tisdag 8 juli 2014

Stekt salt sill med löksås

En av sommarens finaste primörer är den nysaltade sommarsillen. Självfallet kan, och kanske skall, den ätas som den är med nypotatis, gräslök och gräddfil, men den blir också den underbar som stekt. Som komplement krävs en söt löksås för att balansera sältan.

Såsen görs av:
1 gul och en röd lök
1 knapp matsked vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk socker
1 msk kikkoman japansk soja

Dela och skicka löken tunt. Stek i smör tills att den tar lite färg. Stör över mjölet och späd med mjölk och grädde. Koka 5-6 minuter. Tillsätt socker och soja vid slutet av kokningen.

Lägg sillfiléerna i vatten ungefär en timme. Tiden avgör hur mycket av sältan som finns kvar, men en timme för sommarsill tycker jag ger en behaglig sälta. Panera sillfiléerna i rågmjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Stek försiktigt i smör ett par minuter på var sida så att paneringen får en trevlig färg