Sidor


onsdag 30 oktober 2013

Kalopstävling. 1 - Leif Mannerström

Har haft lite tankar kring hur jag lagar kalops. Det är en rätt man tror att man kan och lagar lite "på känsla". Men att par gånger har jag tyckt att det blivit mindre lyckat och inte förstått varför. Därför har jag letat upp ett par recept jag tänker laga här och ge mig på en bedömning också.

Vi börjar med Mannerström och hans recept ur "Husmanskost"

Till 2 kg kött (högrev, bog, bringa, grytbitar...) går det åt
2 gula lökar
2 morötter
4 lagerblad
20 kryddpepparkorn
5 nejlikor
2 msk ansjovisspad/ 1 msk fisksås
1 msk vetemjöl

Skär kötter i bitar, bryn och lägg över i en gryta. Skär lök och morötter i rejäla bitar och lägg i grytan. Pundra över vetemjöl och blanda lite. Häll i vatten så att det täcker och tillsätt övriga ingredienser. Koka i 1½ - 2 timmar beroende på köttet. Det skall kokas ordentligt mört. Smaka av ett par gånger under tiden och krydda med salt och svartpeppar. Red av med vetemjöl utrört i vatten på slutet om kalopsen känns för tunn.

söndag 13 oktober 2013

Bästa äppelkakan

För ganska många år sedan hörde jag ett recept i P1:s program Meny. Det var en tysk variant på äppelkaka av Karin Fransson, som var helt fantastisk. Tyvärr slarvade jag bort receptet och lyckades inte få tag i det via Meny heller. Men undrens tid är inte förbi. Igår hittade jag det på namnam.se. Det lär finnas i Karin Franssons kokbok "Sju årstider". Den är väl så långt ifrån den klassiska skånska "eblakagan" man kan komma, men god är den. Bara pajskalet med socker, kakao och kardemumma är en smakupplevelse i sig.

Här receptet för ungefär 10 personer.

MÖRDEG:
1 ägg
1 dl strösocker
80 g smör, kallt i små bitar
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk kakao
½ tsk kardemumma, mald

ÄPPELFYLLNING:
2 msk strösocker
2 tsk kanel, mald
4 äpplen, medelstora ca 600 g, hackade
3 msk marsan vaniljkräm för kokning
3 msk strösocker
4 dl torr äppelcidr

ÖVERSTA LAGRET:
1½ dl gräddfil
2 äggulor
1 dl strösocker
2 äggvitor
1 krm salt
3 msk flagad mandel


Sätt ugnen på 175 grader.

 MÖRDEG:
Blanda alla ingredienserna i en matberedare. Eller hacka ihop degen för hand på bakbordet. Tryck ihop degen tills den blir smidig. Kavla ut den och klä en rund form med löstabar botten. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen.

ÄPPELFYLLNINGEN:
Blanda 2 msk socker och kanel, strö det över de hackade äpplena och lägg dem i pajskalet.
Vispa samman marsanpulver, 3 msk socker och cider eller juice i en kastrull och koka som det står på paketet. Låt krämen svalna lite och bred den över äpplena.
Ställ formen på ett galler i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 30 minuter.

ÖVERSTA LAGRET:
Blanda gräddfil, gulor och hälften av sockret i en skål. Vispa äggvitorna med salt till skum. Tillsätt resten av sockret och vipsa tills det blir som marängsmet. Vänd ner gräddfilsmeten och bred blandningen över kakan. Strö över mandeln. Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter. Kolla så att den inte får för mycket färg. Blir den för brun kan man lägga över ett bakplåtspapper.

Låt kakan svalna helt och sikta över lite florsocker.

söndag 6 oktober 2013

Äppelmos

Jag har tidigare skrivit att äppelmos inte tillhör det bästa man kan ha sina äpplen till. Dock blev det så mycket i år att det faktiskt blev mos också (förutom chutneyn förståss). Receptet här kommer från Coops hemsida. Mängden socker bygger på ganska syrliga äpplen, men man har egentligen inget val. Sockermängden krävs för hållbarheten. Använder man sötare äpplen kan nog en del tycka att moset blir i det sötaste laget.

Till 2 kg äpplen går det åt:
2 dl vatten
6 dl socker
1 krm askorbinsyra
2 krm natriumbensoat

Sätt ugnen på 120 grader och sätt in rengjorda burkar.
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Koka med vattnet tills äppelbitarna är så mjuka att de kan mosas. Det tar kanske en halvtimme. Nu kommer vi till ett val. Vill man ha moset lite grövre räcker det med att bearbeta det med en potatisstöt. Jag gör det enkelt för mig och kör en stund med mixerstaven, men då blir det ganska fint. Tillsätt sockret och askorbinsyran (lös upp den i lite av moset först). Koka 5-10 minuter. Tillsätt natriumbensoat (lös upp den också i lite mos innan). Häll upp i de varma burkarna och sätt på locket direkt.
Coops recept säger att det går att lagra minst sex månader i kylskåp, men jag är rätt säker på att det håller längre än så.
Det här går att göra med mindre mängd socker, men då måste det frysas in om det skall sparas mer än ett par veckor.